Cu Chi tunnlarna utanför Saigon
Cu Chi Tunnlarna utanför Saigon i Vietnam

Cu Chi tunnlarna Saigon Vietnam

Cu Chi tunnlarna är en av de sevärdigheter och turistattraktioner i Vietnam som är ett måste att besöka. Cu Chi tunnlaran består av ett handgrävt nätverk av underjordiska tunnlar som man kan finna ca 35 km Nordväst om Ho Chi Minh fd. Saigon. Tunnlarna var som mest ca 250 km i Cu Chi dirstriktet och börjades att byggas redan under 1948-talet då Viet Minh (befrielserörelsen) använde dessa i kampen mot fransmännen.

På 60-talet användes Cu Chi tunnlarna åter, denna gång av FNL-Gerillan. Allt eftersom att tunnelsystemet växte så blev det naturligt att behöva ha det mesta i tunnlarna såsom sjukhus, klassrum, kök, sovplatser och även små minibostäder.

Under Vietnamkriget var Cu Chi tunnlarna en enom tillgång och ställde till med mycket problem och huvudbry för Amerikanerna. Tunnlarna bombades men utan större framgång. Istället sändes sk. tunnelråttor in vilket igentligen var frivilliga amerikanska soldater som "tränats" för tunnlarna. Dessa soldater utrustning bestod endast av ficklampa, handeldvapen och kniv. Även dessa försök att utkämpa kriget på deras egna villkor gav inga större framgångar.

Skjutbana utanför Cu Chi tunnlarna SaigonIdag finns det ca 121 km tunnelkomplex kvar som bevarats av den Vietnamesiska regeringen och är nu en krigsminnesplats som är en populär turistattraktion. En del tunnlar har förstärkts och en del har gjorts större för att västerländska turister ska få plats. Ovan jord har även startats turistattraktioner som bland annat inkluderar skjutbana och souvenirförsäljning.