Resetips - Tips och råd till Vietnam
Resetips till Vietnam - Råd och res tips

Transporter i Vietnam

Tåg i Vietnam

Att ta sig runt i Vietnam kan man göra på flera sätt. Ett vanligt alternativ är taxi och moped när man väl är på plats men för den som vill se flera ställen i Vietnam kan bra alternativ vara både flyg, buss och tåg. Vägarna är ganska bra utbyggda och även tågen håller en helt okej standard.


Resa till Vietnam med barn

Reser du med barn bör du se upp i trafiken och då särskillt om du går med barn. I Vietnam har nämligen inte gångarna företräde och trafiken kan i vissa fall vara både hård och tät.

De flesta som reser med sina barn till Vietnam väljer ett ställe nära en barnvänlig strand där barnen kan busa och leka i en trygg miljö. Vietnameserna själva är mycket barnvänliga och tycker om att ta kontakt med barnen på ett nyfiket och lekfullt sätt.

Valuta och pengar

När du ska växla dina Svenska pengar till Vietnamesiska Dong kommer du att märka att det inte blir en liten bunt med pengar. 1000 Dong är nämligen inte med än ca 60 öre. Vårt tips och råd är att växla en hel del till dollar vilket fungerar utmärkt i Vietnam.

Valuta i Vietnam

Som till så många andra resemål i världen är en spridd resekassa arr föredra. Blanda kontanter i Dong och dollar med kanske växlar och kontokort. Beräkna din budget här.

Droger i Vietnam

Droger förekommer också i Vietnam kanske främst för att det är ett fattigt land. Detta har på senare tid blivit ett allt mer omfattande problem och maffian är ofta inblandad. Som turist märker du som väl är inte av detta särskillt mycket.

Aids

Precis som med drogerna finns även prostitution i Vietnam. Med detta följer som på så många andra platser ett ökande problem med aids och andra sjukdomar. Myndigheterna arbetar dock flitigt med att varna om problemet.

Kriminalitet i Vietnam

Man ska se upp för väskryckare och ficktjuvar i större städer. Detta kanske inte är unikt för just Vietnam men bör ändå tänkas på.

Visum till Vietnam

Tänk på att om ni ska vistas längre tid än 15 dagar i Vietnam så behövs visum för Svenska resenärer. Läs mer om visum och regler här.

Uppförande i Vietnam

I Vietnam, precis som i nästan hela Asien gäller det att inte "tappa ansiktet". I Vietnam möts du i de allra flesta fall av ett leende som du bör bemöta med samma mynt. Behåll humöret även om det ibland finns vissa irritationsmoment i omgivningen såsom försäljare och trafik mm.

Trafiken

Trafik i Vietnam

Trafiken kan i många fall vara mycket tät. Här är också väldigt vanligt att höra trafikanter tuta frekvent. Detta är inget att hetsa upp sig för utan tutandet är till för att påkalla uppmärksamhet att "här kommer jag, se upp"

 


Reseguider

Innan resan till Vietnam är det klokt att införskaffa sig en guidebok. Du kan då läsa om intressanta platser och sevärdigheter som du annars kanske skulle missat. Det blir också lättare att få ut så mycket av din begränsade vistelse i Vietnam. Vårt tips är att köpa en bra guidebok.

»Guide böcker finns att köpa här till låga priser«

Reseförsäkring

Försäkring är en viktig del som inte får glömmas bort. I din hemförsäkring ingår visserligen oftast 45 dagar men den täcker kanske inte allt. Kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som gäller innan din resa. I de flesta fall kommer du att behöva teckna en separat reseförsäkring för att täcka upp allt. Vårat tips är att du ringer runt och tar reda på vad just du behöver inför din Vietnamresa..