Seder och ceremonier i Vietnam - Ancestor cult- bröllop
Viktiga seder, traditioner och ceremonier

Förfäder (Custom of the ancestor cult)

Förfäderna för Vietnameserna är väldigt viktiga även efter att de sedan länge gått bort. Vietnameserna tror att själen av en död person fortfarande finns bland de efterlevande. Alla Vietnameser har ett altar för sina förfäder i sina hem.


Cung tien thuong
Sista dagen på varje mån-år (lunar year) hålls en ceremoni där man bjuder in de döda förfäderna till hemmet för att vara med och fira Tet högtiden med familjen. Redan några dagar före Tet högtiden går alla familjemedlemmar till sina förfäders gravar. Här gör man rent  och dekorerar  dom precis som man gör med sina hus för att välkomna det nya året.

På årsdagen av en avliden förfader till familjen ordnas en fest för att hedra de döda och be om god hälsa och lycka för dom själva. Denna sed har förts vidare från generation till generation och är ett viktigt inslag i Vietnamesernas liv.

Bröllops ceremoni

Bröllops ceremoni i Vietnam

Bröllopsceremonin i Vietnam är väldigt viktig. Den görs i följande ordning:

- Sökandet efter en maka/make.
- Friandet
- Registreringen
- Bröllopet

Betrothal ceremony (Le an hoi)


Före bröllopet kommer mannen och hans familj till bruden och hennes familj för att ge bort gåvor som frukt, kakor, vin, nötter mm. Dessa  gåvor ligger på fat och är täckta med ett rött fint tyg. Gåvorna ska bäras av ogifta pojkar och flickor. Vid detta tillfälle bestäms också ett bra datum för själva bröllopet.

Bröllops ceremonin (Le cuoi)
Till bröllops ceremonin bjuds gäster in för att delta i firandet och glädjen för brudparet.
Före ceremonin ska brudparet be om tillåtelse av förfäderna vid altaret att få gifta sig med varandra. Sedan ska de visa sin uppskattning för både brudgummen och brudens föräldrar för att de uppfostrat och skyddat dom under uppväxten.

Bröllopet avslutas med själva bröllopsfesten där alla inbjuda firar tillsammans.